47. Uluslararası Arhavi Kültür Ve Sanat Festivali Başladı

Türkiye’nin en köklü kültür ve sanat festivalleri arasında yer alan ve bu yıl 47.si düzenlenen Uluslararası Arhavi Kültür ve Sanat Festivali, bu gün yapılan açılış programı ve birinci gün gündüz etkinlikleri ile başladı.

Bu yıl 21 -25 Ağustos tarihleri arasında, gündüz ve gece etkinlikleri ile 5 gün boyunca yapılacak olan Uluslararası Arhavi Kültür ve Sanat Festivali, kültürel etkinlikler, sportif yarışmalar ve birbirinden değerli sanatçıların vereceği  konser programları ile dolu dolu yaşanacak.

1. Gün gündüz programı Karma Sergi ve El sanatları açılış programıyla başladı. Serginin açılışını Arhavi Kaymakamı Hasan Ongu, Arhavi Belediye Başkanı Vasfi Kurdoğlu gerçekleştirirken, programa katılan protokol mensupları ve vatandaşlar Arhavi Gösteri Merkezinde kurulan stantları gezdiler. Santlarda sergilenen halk eğitim merkezi kursiyerlerinin ve diğer katılımcıların hazırladıkları el emeği ürünler incelendi.

Açılışın ardından protokol mensupları aynı alanda bulunan “Atmacacılık ve En Güzel Ğaço Yarişması” adlı programa katıldı. Atmacanın tanıtımı, yakalanışı, eğitimi, salınımı hakkında bilgiler verilerek Atmacanın yakalanmasında kullanılan Ğaço kuşu sahiplerinin katılımı ile En Güzel Ğaço Yarışması yapıldı.

Gündüz etkinliklerinin bir diğer programı ise sahil dolgu alanı havuz başında düzenlenen “GİRDAP” adlı duygu ve düşüncelerin dışa vurumu ile ilgili etkinlik oldu.

Birinci gün gece programı ise akşam Atatürk Anıtına çelenk sunma ve saygı duruşu ile başladı. Açılış konuşmasını Arhavi Belediye Başkanı ve aynı zamanda Festival Komitesi Başkanı Vasfi Kurdoğlu yaptı. Başkan Kurdoğlu konuşmasında “47. Arhavi Kültür ve sanat festivalinin açılışında bir aradayız. 1973 yılında başlayan bu serüven bir şenlikle başlamış ve daha sonra festivale dönüşmüş ve bugünlere ulaşmış. Zamanın kaymakamı Erol Ertuğrul festivali başlatan kaymakam) birkaç saat sonra birazdan aramızda olacak. Zamanın belediye başkanları Rüştü Hatinoğlu ve Kazım Kurdoğlu amcam her ikisine de Allahtan rahmet diliyorum, bunların öncülüğünde bu iş başlamış ve bugünlere gelmiş. Festivalimizin bugünlere ulaşmasını sağlayan tüm kaymakam ve belediye başkanlarımıza şükranlarımı arz ediyorum. Festival kapsamında kültürel etkinlikler, sportif etkinlikler yöremize özgü etkinlik ve yarışmalar ile müzik dolu beş geceyi beraber yaşayacağız. Birçok yerel sanatçılarımız var, halk oyunları ekiplerimiz var. Ayrıca bunlarla beraber ulusal sanatçılarımız var. Orçun Kurdoğlu yeğenim, kuzenim Cengiz Kurdoğlu, Bendeniz, Fettah Can, Derya Uluğ, Metin Özülkü Yeşim Salkım, Eda Özülkü, Ferda Anıl Yarkın ve Şevval Sam’ı hep beraber izleyeceğiz. Bu festival bağlamında bizlere her türlü desteği veren kaymakamıma, festivalde gönüllü çalışan kardeşlerime, tüm belediye personelime, milli eğitim müdürlüğümüze, sivil toplum kuruluşlarına, maddi ve manevi desteğini esirgemeyen esnafımıza, özellikle maddi destek veren iş adamlarımıza, emniyet teşkilatlarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

Ardından tüm katılımcılar ile birlikte kortej yürüyüşü yapıldı. Atatürk anıtı önünde başlayan kortej yürüyüşü ilçe merkezinden geçilerek festival alanına kadar devam etti.

Festivalin 1. gün etkinlikleri  Artvin Halk Eğitim Merkezi Mehteran Takımı’nın Cumhuriyet meydanında düzenlediği gösteri ile son buldu.