Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Artvin Müze Müdürlüğü tarafından Arhavi Ciha Kalesinde yürütülen arkeolojik kazı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.
Belediye Başkanımız Turgay Ataselim ve Artvin İl Kültür Turizm Müdürü Yunus Emre Aytekin ile birlikte arkeolojik kazı çalışmalarının yapıldığı Ciha Kalesi’nde incelemelerde bulundu.
Başkan Ataselim yürütülen çalışmalar hakkında İl Kültür Turizm Müdürü Yunus Emre Aytekin’den bilgiler alırken, yapılan kazı çalışmalarında bugüne kadar gün yüzüne çıkarılmamış yeni yapıların ortaya çıkarıldığını belirtildi.
Başkan Ataselim konu ile ilgili yaptığı açıklamada;
“Biz demiştik ki Ciha Kalesi’ni turizme açacağız ve buradaki güzelliklerimizi insanlarımızla buluşturacağız. Evet, birinci aydayız ve İl Kültür ve Turizm Müdürümüzle birlikteyiz. Daha ilk ayda olmamıza rağmen burada arkeolojik kazı çalışmalarımız hızla devam ediyor. Müdürümüzle birlikte fırsat buldukça çalışmaları yerinde inceliyoruz. Bugün de geldik, baktık ve gördük ki ciddi anlamda bir ilerleme kaydedilmiş. Çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor.
Burada, görülmeye değer bir manzara var. Bunun yanında, tarihi doku açısından baktığımızda Ciha Kalesi, Doğu Karadeniz bölgesindeki en büyük kalelerden biri. Hedefimiz, bu kaleyi restore ederek hem insanımıza hem de turizme kazandırmak. Burayı turizme açtığımızda, Arhavi’ye gelen turistlerimiz için yeni bir gezi ortamı sunacağız. Ayrıca, tarihi varlıklarımıza sahip çıkmış olacağız. Aslında en önemlisi, ecdadımızın burada, o dönemde yaptığı eserleri gün yüzüne çıkarmaktır. İl Kültür ve Turizm Müdürümüz de buradaki çalışmalardan oldukça memnun. Özellikle Artvin bölgesindeki sayılı kalelerden biri olan Ciha Kalesi’nin şu anda ilk sırada olduğunu belirtti.
Bu çalışmaların yanı sıra, kale için ulaşımı kolaylaştıracak yol projelerimizi de bu yıl içerisinde başlatmayı planlıyoruz. Çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.
Bu çalışmaları yapmamız için olanak sağlayan, bizleri destekleyen başta İl Kültür ve Turizm Müdürümüz, Sayın Valimiz, Bakan Yardımcılarımız, Milletvekilimiz, Bakanımız Sayın Faruk Çelik ve Kültür ve Turizm Bakanımız olmak üzere, emeği geçen herkese Arhavi adına teşekkürlerimi sunuyorum. Bizlere bu imkanı sağladıkları için ayrı ayrı minnettarlığımı ifade ediyorum. Sağ olun, var olun.” Dedi.
Artvin İl Kültür Turizm Müdürü Yunus Emre Aytekin de yapılan çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Aytekin; “Öncelikle, Başkanımızın ifade ettiği gibi, bu yaz kendisinin talebi ve destekleri doğrultusunda, Artvin Müze Müdürlüğü Başkanlığı ve Dr. Osman Aytekin’in bilimsel danışmanlığında, burada arkeolojik kazı çalışmalarına başladık. Yaklaşık 30 yıllık yüzey araştırmaları neticesinde, Artvin bölgesinde 50’nin üzerinde kale ve kule yapısının mevcut olduğunu biliyoruz. Bunların içerisinde, belki de en büyük yapıya sahip olan, şu an içinde bulunduğumuz Ciha Kalesi, üç katlı bir yapıya sahiptir.
Burada, daha önce diğer kale yapılarında rastlamadığımız bir yapılaşma görüyoruz. Kale, tamamen bir bazalt kayalığının üzerine, ana kayaya uygun bir şekilde inşa edilmiş ve topoğrafyaya uygun olarak üç katmanlı bir yapı olarak tasarlanmıştır. Bulunduğumuz en üst noktadan, Artvin’de belki de eşine az rastlanacak bir manzaraya şahit olabiliyoruz.
Biz bu arkeolojik kazıları gerçekleştirirken yerel yönetimlerin desteği burada oldukça önemlidir. Karadeniz bölgesinde, yalnızca Artvin ilinde üç arkeolojik kazı devam etmektedir. Bu süreçte, desteklerini esirgemeyen Başkanımıza, kültürel yapılarımıza verdiği önemden dolayı şahsım ve kurumum adına teşekkür ediyorum. Aynı zamanda, Sayın Bakan Yardımcımız Nadir Alparslan’a, Sayın Milletvekilimiz Faruk Çelik’e ve Valimize, bu alandaki desteklerinden dolayı şükranlarımı sunuyorum.
Ciha kalesinde coğrafya zor bir alan ve bu yapıyı ortaya çıkarabilmek için çok kolektif bir çalışma yapılması gerekiyor. Biz, bu iş birliğini burada sağlamış durumdayız. Başkanımızın destekleriyle, kazı çalışmalarımız hiç ara vermeden sürecek. Kazılar devam ederken, bir yandan da revizyon ve restorasyon çalışmaları gerçekleştirilecek. Kalede, en azından dış surların bir an önce onarılması ve ardından kazıların peyderpey devam etmesiyle iç yapının da restore edilmesi planlanıyor. Böylece hem kültürel varlıklarımızı geleceğe aktaracak hem de turizm açısından önemli bir değer kazandırmış olacağız” şeklinde konuştu.