19.11.2018 Son güncelleme: 19.11.2018, 8:03

İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN “SIĞIRLARDA ÇİÇEK HASTALIĞI” İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

TOPLANTI ARHAVİ GÖSTERİ MERKEZİ’NDE GERÇEKLEŞTİ TOPLANTI ARHAVİ GÖSTERİ MERKEZİ’NDE GERÇEKLEŞTİ
Kategori Genel Haberler

Arhavi Kaymakamlığı ile İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü organizasyonuyla Arhavi Gösteri Merkezi’nde bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya İlçe Kaymakamı Hasan Ongu, Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, siyasi parti temsilcileri, hayvan yetiştiricileri ve vatandaşlar katıldı.

Halk arasında bilinen adıyla Sığırlarda Çiçek Hastalığı yani LSD (Sığırların Nodüler Ekzantemi) Hastalığı ile ilgili yapılan bilgilendirme toplantısında merak edilen sorular cevaplandı. Geçtiğimiz günlerde Hopa ve Kemalpaşa’da görülen bu hastalık sebebiyle karantina uygulaması başlamıştı ve ilçemizde de 3 adet hayvanın telef olması ilçe halkı arasında büyük bir paniğe yol açmıştı.

Konuyla ilgili slayt gösterisinin ardından bilgilendirme toplantısına geçildi. LSD hastalığı (Sığırların Nodüler Ekzantemi) ile mücadele çalışmaları kapsamında, sağlıklı hayvanların aşılanması programının tamamlandığını, ilçe genelinde bugüne kadar tespit edilen veya ihbar edilen 3 adet hasta (enfekte) hayvanların toplandığını belirten  İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aytolan, hastalıkla mücadele kapsamında işletmelerde bazı dezenfekteler yapıldığını hayvan sahiplerinin ahır, ahır çevresi, samanlık gibi ortamların sönmemiş kireç, dezenfektan madde veya çamaşır suyu kullanarak dezenfekte etmeleri, sığır cinsi hayvanları kesinlikle ahır bölgesinden uzaklaştırmamaları, şüphe görülen hayvanları, görevliler gelene kadar sağlıklı hayvanlardan ayırmaları gerektiğinin altını çizdi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Mikail Kaya sözü devraldı. Müdür Kaya, bu hastalığın ülkemizde ilk kez 2013 yılında Kahramanmaraş’ta ortaya çıktığını, yalnızca sığırlarda görülen bir hastalık olduğunu, başka hayvanlara ve insanlara bulaşmadığını söyledi. Murgul, Borçka ve Artvin Merkez’de de ihbarlar aldıklarını ve değerlendirmek üzere numuneleri Erzurum’a yolladıklarını da belirtti. Ardından Veteriner Hakan Berk klinik belirtileriyle ilgili bilgiler verdi. Hastalığa yakalanan hayvanlarda yüksek ateş, iştahsızlık, halsizlik, deride nodüller, salya, gözyaşı, burun akıntısı, süt veriminde azalma gibi belirtiler görüldüğünü belirtti. Toplantıya katılan vatandaşların merak ettikleri sorularını cevaplayan ve ayrıca konuyla ilgili resmi olmayan açıklamalara itibar edilmemesi gerektiğinin önemine vurgu yapan Müdür Aytolan, doğru bilgiye yalnızca İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden ulaşabileceklerini söyledi.

Hastalıkla ilgili şüphesi olanlar ihbarları bizzat Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne yapılabileceği gibi, ilgili köy ya da mahalle muhtarına, 0466 312 4804 numaralı kurum telefonuna, 155 Polis veya 156 Jandarma imdat telefonlarına da yapılabilecektir.

Son Düzenlenme Salı, 12 Haziran 2018 14:12

Bu kategoriden diğerleri: RAMAZAN BAYRAMI KUTLAMALARI »