14.12.2017 Son güncelleme: 11.12.2017, 2:08

ORGANİK ÇAY TARIMINA GEÇİŞ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

TOPLANTI BAYRAKTAR KÜLTÜR MERKEZİ’NDE  GERÇEKLEŞTİ TOPLANTI BAYRAKTAR KÜLTÜR MERKEZİ’NDE GERÇEKLEŞTİ
Kategori Genel Haberler

Arhavi Ziraat Odası ile Ulusal Çay Konseyi tarafından Arhavi’de “Organik Çay Üretimine Geçiş Bilgilendirme Toplantısı” yapıldı. Recep Tayip Erdoğan Üniversitesi öğretim görevlilerinin sunumlarda bulunduğu toplantıya Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, Başkan Yardımcısı H.Tahsin Kurdoğlu, İl Genel Meclis Üyesi Hakkı Aytolan, kamu kurum ve kuruluşların daire amirleri ve çay üreticileri katıldı.

Bayraktar Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda önümüzdeki yıl uygulanması planlanan organik çay tarımı ve organik gübre kullanımı konuları ele alındı. Çay üreticilerinin yeni uygulama ile ilgili bilinçlendirilmesi adına yapılan çalışmalar ile çay üreticilerinin endişeleri giderilmeye çalışılırken, üretim ve gübrelemede uygulanacak yöntemler konusunda bilgiler verildi. Toplantıya katılan çay üreticileri de yetkililere sorular yönelterek karşılıklı görüş alışverişinde bulundular.

Oda Başkanı Sadık Yıldızbayrak yapmış olduğu konuşmada, organik çay tarımı ile ilgili bölgede bulunan diğer Ziraat Odaları ile birlikte yakın zamanda alınan ortak karar metnini bugünde aynı kararlılıkla desteklemekte olduklarını belirtti.

Ortak Karar Metni;

1-Arhavi Ziraat Odası ve Bölge odalarımız organik çay tarımına asla karşı değildir. Zira bölgemizin daha rahat nefes alabilmesi için kimyasal gübrelerden bir an önce arındırılması gerekmektedir. Bu bilinçle Arhavi Ziraat Odası olarak Organik tarımı desteklemekteyiz.

2-Organik Çay tarımı uygulaması aşamalarında oluşacak verim ve ürün kaybı üreticilerimize mutlaka tazmin edilmelidir. Çünkü bölgemizin ana geçim kaynağı çay tarımından elde edilen gelire dayanmaktadır.

3-Organik tarım geçişi bölgesel değil çay alanlarının bütününü kapsamalıdır. Bölgesel geçişlerde sosyal açıdan ayrımcılık yaratacak, organik tarımın üreticilere kabullendirilmesi zorlaşacaktır. Ayrıca Kimyasal gübre kontrolü sağlanamayacaktır.

4-Organik çay tarımında kullanılacak gübrelerin tespiti çok hızlı bir şekilde çözülmelidir. Çay tarımına uygun yüksek verimli gübreler üreticilere en kolay şekilde ulaştırılmalıdır.

5-Budama projesi mutlaka devam ettirilmeli, budanmış alanların çapalanması ve organik gübre verilmesi için üreticiler ayrıca desteklenmelidir.

6-Organik çay tarımının üreticilere anlatılması konusunda düzenlenen eğitimlerin sayısı arttırılmalıdır.

7-Organik Çay Tarımında oluşacak ürün kayıplarından ekonomik anlamda olumsuz etkilenecek olan nakliyeciler, yükleyiciler, özel sektörler gibi diğer kuruluşlar mutlaka desteklenmelidir.

Arhavi Ziraat Odası, geçmişte olduğu gibi bugün de üreticilerimizin yanında yer aldıklarını belirtti.

Ayrıca toplantı salonu girişinde Ulusal Çay Konseyi ve Çaykur tarafından düzenlenen "Türkiye Çay içiyor" Fotoğraf yarışmasında dereceye giren ve sergilenmeye değer görülen fotoğraflar da sergilendi.

Son Düzenlenme Cuma, 11 Ağustos 2017 14:09